Objavljeno

„Biti ili ne biti – pitanje je sad.“
O odlukama i vrednostima

Donošenje odluka neretko predstavlja težak, ponekad i mučan proces. Nekada nam otežava to što nemamo sve potrebne informacije, nekada se borimo sa vremenskim pritiskom, nekada imamo osećaj da ne znamo šta treba da uradimo i osećamo se paralisano.

Tačno je da ne postoji savršena odluka i savršen put do nje. Postoje tehnike i alati koji nam mogu pomoći u procesu analize i boljeg razumevanja situacije, ali kada dođe do onog momenta prevage, odnosno kada tas treba da prevagne na jednu ili drugu stranu, nešto drugo dolazi u fokus. Svesno ili nesvesno, mi se tada rukovodimo svojim vrednostima, odnosno onim stvarima kojima u tom momentu pridajemo značaj.

Vrednost predstavlja onaj odgovor na pitanje zašto mi je nešto važno? Šta je to što je meni važno? I kada bismo teške odluke donosili u skladu sa odgovorima na prethodno postavljena pitanja, verujem da bi nam put ka odluci bio jasniji.

Jedna od problematičnih situacija je posledica toga što nismo svesni svojih vrednosti. Kada pitate ljude šta im je važno, vrlo često ćete dobiti brz odgovor. Sa druge strane, kada pogledate da li se osoba ponaša u skladu sa onim što je navela kao vrednost, često to ponašanje ilustruje nešto drugo. Tako su brojni primeri osoba koje navode da im je porodica na prvom mestu, a suštinski veoma malo vremena provode sa članovima porodice. Drugi veoma čest primer je da vrlo često ljudi govore kako im je važno da budu fizički zdravi i aktivni, a konkretnih aktivnosti nigde na vidiku.

Kako dođe do problema?

Očekivanja od drugih ljudi, okoline, nešto što se smatra poželjnim, društveno prihvatljivima, mediji, socijalne mreže, poruke koje dobijamo sa raznih strana i iz raznih izvora imaju uticaj na ono što mi vrednujemo. Nekada je taj uticaj veći, nekada manji, ali evidentno je da postoji. Problem nastane onda kada smo mi taj uticaj prihvatili, a na svesnom nivou mislimo da nam je nešto drugo važno. Strah od mogućih posledica, nepoverenje u sopstvene kapacitete, želja da se dopadamo drugima i da imamo nužno dobre relacije sa svima, su samo neki od uzroka koji nam otežavaju proces i zamagljuju svest o tome šta je nama suštinski važno.

Šta učiniti?

Kada se nađemo u situaciji u kojoj nam je teško da napravimo neki izbor, važno je da pitamo sebe: Šta mi je suštinski važno u toj situaciji? Da li prihvatam odgovornost za sve moguće posledice koje ta odluka može doneti? Kako se ja osećam u vezi sa tim izborom (odlukom) koju želim da donesem?

Kada donosimo odluke koje su u skladu sa našim vrednostima, onda su nam te vrednosti naše vodilje i principi koji nam pomažu da napravimo sledeći korak. Nekada izbor podrazumeva i neke negativne posledice (na primer odluka da promenimo posao može da rezultira time da ćemo možda neko vreme živeti skromnije ili biti u situaciji da u dužem periodu idemo na razgovore za posao i sl.) ali ako je taj izbor potpuno u skladu sa nama samima, na duge staze, onda ćemo lakše prihvatiti i konstruktivnije se suočiti sa neželjenim posledicama.

Sa druge strane, nekada može da nam se desi da u nekoj konkretnoj situaciji znamo šta nam je važno, ali biramo da postupimo na drugačiji način zbog mogućih posledica. Na kratke staze ovo može biti rešenje, ono što je važno je da i u toj situaciji mi ostajemo svesni svojih vrednosti, na duge staze.

Biti svestan svojih vrednosti.  Negovati ih.

Nema jednog tačnog rešenja, ne postoji lista kako bi trebalo da izgleda lista vrednosti srećnih i uspešnih ljudi. Poenta je u osluškivanju, praćenju i razvijanju iskrenosti prema sebi. Na taj način možemo da radimo na svesnom prihvatanju sebe, razvijanju svojih snaga i prevazilaženju minusa.

Šta god da vam je prvo, drugo, treće na listi, negujte i radite na tome da to bude nešto što je vaše, a ne nešto što se podrazumeva, očekuje, zahteva i slično. Ovakav pristup ne isključuje povremeno pravljenje kompromisa, već ga čini svesnim i onda nemamo osećaj da smo nekome nešto „učinili“ niti da je nama neko nešto „dužan“.

Biti autentičan, biti u dodiru sa sobom, istovremeno poštujući i ne ugrožavajući druge. To je odgovornost prema sebi. Prema drugima. To je sloboda.

Autor: Dragana Okanović

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.