Objavljeno

“Dobar dan. Kako se osećate danas? Kako Vam mogu pomoći (kliknite na opciju koja Vam najviše odgovara)?“ Ako se nekada činilo da je doba robota daleka budućnost, danas bismo mogli reći da su oni naša svakodnevica. Šta više, možemo reći da bi naš posao coach-a, u skorije vreme, mogao da bude zamenjen robotima.

Za mnoge ljude koji se bave ovim poslom to je veoma loša vest.

Zahvaljujući razvoju veštačke inteligencije već možemo da imamo „coach-a u našem džepu“. Zapravo, već danas imamo na raspolaganju aplikacije koje nam mogu pružiti određene coaching usluge. Za trenutak možemo da se opustimo i pomislimo da današnje aplikacije nisu ni približno prefinjene i detaljne kao što je „živ čovek“. Ipak, to je samo trenutak!

Predviđanja su da nas samo nekoliko godina deli od aplikacija koje će biti u mogućnosti da rade posao jednog coach-a.  Takođe, predviđa se da ćemo do 2025. godine imati aplikacije koje će biti u mogućnosti da rade naš posao – moći će da slušaju, izraze empatiju, pomognu nam da rešimo problem, čak i da nam postavljaju relevantna pitanja koja će nas dalje voditi ka razrešenju poteškoća koje imamo.

Ma, sigurno postoji neka fora.

Nemoguće je da će čovek i „živa reč“ biti zamenjeni robotima! Ipak, da li je zaista tako? Odgovor na ovo pitanje krije se u prednosti ovakvih aplikacija za klijenta. Pristup svom „coach-u“ će imati u svakom trenutku, a posebno kada mu je najpotrebniji. Neće imati obavezu da dogovara termin za susret. Neće morati da pomera termine. Neće čak ni odustati od dolaska na zakazanu sesiju zbog toga što se problem u međuvremenu „sam od sebe rešio“.

Pored toga, u svakom trenutku će imati priliku da prati svoj napredak i lični razvoj. Kontinuirano će dobijati poruke ohrabrenja (i motivacije) da nastavi rad na onome što je započeo. Moći će da se vrati na teme na kojima je radio. Poput dnevnika. Biće u prilici da vidi kako se nekada osećao, o čemu je razmišljao, šta ga je tada mučilo… Moći će da pogleda, iz novog ugla, kako mu deluje ono što je prevazišao.

I ono najvažnije, košta manje.

Osim toga što će imati pristup ovakvim aplikacijama kada poželi, može ih imati do kada god želi. Nema ograničen broj sesija. Veliki broj aplikacija će moći besplatno da koristi, a ako želi dodatne opcije može da ih dobije uz određenu novčanu nadoknadu. Kada mu jedna aplikacija dosadi ili mu ne odgovara, lako može da je zameni novom. Zar to nije oslobađajuće i potpuno prilagođeno pojedincu, njegovim potrebama i u krajnjem slučaju, mogućnostima?

Što pre odustanemo od stava da smo nezamenjivi, biće nam lakše.

Mi smo klijentima partneri u njihovom razvoju, još uvek. Ipak, predviđa se da će roboti uskoro biti u prilici da „misle“ brže i dublje nego što smo mi u stanju i da će biti efikasniji u pomoći klijentu da dobije potrebne uvide. Takođe, biće u prilici da lako i brzo „uče“ o nama na osnovu informacija koje dobiju od nas, ali i da kombinuju te informacije u cilju dalje „interakcije“. Već danas postavljaju relevantna pitanja za problem koji želimo da rešimo, a nude nam i određene procene i tehnike kako da prevaziđemo taj problem.

Ima li spasa za nas?

Može delovati da budućnost jednog coach-a uopšte nije svetla. Na sreću, nije baš tako. Postoji nešto što nijedan robot ne može da zameni, a to je umetnost ljudskog kontakta i povezivanja. Upravo u ljudskom kontaktu leži moć svesnosti, a to je nešto što nijedan robot neće moći da stekne. Za sada, svest će biti u senci bezbrojnih kodova koji se nalaze u pozadini ovih aplikacija.

Zato je fokus na razvoju ljudske svesnosti.

To je nešto što nijedan robot ili aplikacija još zadugo neće moći da ponude. Ipak, da bismo mogli da razvijamo svesnost kod drugih, prvo je potrebno da krenemo od sebe. Stoga, okrenimo se na upoznavanje sopstvene prirode i ljudskosti, pre nego na nove metode, tehnike ili alate. Uložimo u ono što je naša vrednost… dok još imamo izglede da uspemo u trci s vremenom.

 

 

 

 

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.