Objavljeno

U prethodnom tekstu o testovima kognitivnih sposobnosti, pisala sam o tome šta kaže nauka i koji su naučni dokazi o vrednosti korišćenja IQ testova u svrhe selekcije kandidata za posao. Da ne bude zabune, i dalje ne zagovaram da kandidate zapošljavamo samo na osnovu ovih testova, ali želim da ukažem na to koliko su moćan alat i koliko je korisno uključiti ih u proces. Danas bih se osvrnula na praktična iskustva i vrednost testova predstavila jezikom koji biznis još bolje razume – jezikom eura 🙂

Zamislite da ste HR-ovac u jednoj proizvodnoj kompaniji i treba da izaberete 10 mladih inženjera koje ćete zaposliti. Dobili ste 200 prijava. Pitanje je – koje tehnike da primenite? Da li da uvedete testove kognitivnih sposobnosti (TKS) u proces selekcije ovih kandidata ili je to gubljenje vremena? Možda je jednako dobro da ih samo intervjuišete?

Koristeći People Analytics tehnike, možemo da izračunamo odgovor na ovo pitanje. Za precizan odgovor, uzeli smo u obzir razlike u validnosti intervjua kao tehnike i testova sposobnosti kao tehnike, zatim troškove koje zahtevaju obe procedure, kompleksnost inženjerskog posla i procenjenu platu inženjera. Uz sve ove podatke izveli smo ono što se zove “utility analysis” ili “analiza korisnosti” i u ovom konkretnom primeru pokazali da se investicija u testove kognitivnih sposobnosti isplati tačno 141.390 eura. I nije loše, zar ne?

TKS se mogu koristiti na početku selekcije, kao skrining metod ili u nekoj od kasnijih faza, kao dodatni izvor informacija o užem krugu kandidata. Ovo može zavisiti od radne pozicije, broja prijava, resursa koje imate na raspolaganju, itd. Naša praksa je pokazala da je najisplativije i najoptimalnije kada TKS primenimo na svim kandidatima koji prođu selekciju na osnovu biografija, odnosno na svima koji su pozvani na intervju. Međutim, ovo ne mora biti najbolja praksa i za vašu kompaniju. Ukoliko ste u dilemi da li i kada da koristite TKS, javite nam se. Možemo vam dati priliku da isprobate naše testove sposobnosti ili vam pomoći da kroz naš People Analytics program izračunate da li vam se isplati ulaganje u konkretne testove ili druge selekcione tehnike.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.