Objavljeno

Life Coaching, Executive coaching, Relationship coaching, Skills and performance coaching, itd., da ne nabrajamo dalje – sve su to termini koji, u suštini, imaju svrhu da opišu proces koji pomaže zaposlenima da maksimiziraju svoj učinak i zadovoljstvo, uz uštede u utrošku vremena i energije.

Tradicionalno gledajući, koučing se razume kao dijadni odnos 1:1, u kom kouč (ekspert) radi sa svojim klijentom (najčešće menadžerom) na razvoju njegovih potencijala i povišavanju liderskih kompetencija. Koučing kao stil liderstva zauzima nešto drugačiju poziciju i više nije „rezervisan“ samo za stručnjake i eksperte koji „znaju tajnu“ kako da pomognu svojim klijentima. U ovom slučaju govorimo o obogaćenom stilu liderstva, savremenom obliku vođenja zaposlenih koji može biti moćna alatka svakog menadžera, tačnije svakog koji rukovodi grupom ljudi.

U čemu se ogleda ova vrsta koučinga?

Ako ste rukovodilac nekog tima, sigurno ste se susretali sa raznim izazovnim situacijama, poput nemotivisanih zaposlenih, probijanja zadatih rokova ili konflikata unutar timova.

Moguće je da ste u tim situacijama kolegama davali opomene, skidali od plate ili im davali neke druge sankcije. Vrlo verovatno ste i pokušavali da razgovarate sa njima – ali su te intervencije davale malo ili nimalo rezultata. Koliko god da su Vaše mere bile opravdane – one nisu bile optimalne, jer možda niste koristili adekvatne stilove komunikacije, ili niste na pravi način prepoznali suštinu problema zaposlenih koji su ih vodili nižem postignuću.

Tu na scenu stupa koučing stil liderstva. On će Vam omogućiti da razvijete, pre svega, adekvantu meru osetljivosti na probleme koji muče Vaše zaposlene, ne gubeći fokus sa svojih poslovnih ciljeva. Zatim, pružiće Vam adekvatne alate da oslobodite potencijal svojih zaposlenih i time im omogućite da oni sami budu uspešniji – što će posledično voditi i uspehu Vaše radne jedinice i kompanije u celini.

U čemu je „tajna“ koučinga?

Tajna je vrlo jednostavna – nema je. To nije nikakva magična reč, koja čarobnim štapićem, uz pomoć pozitivnog mišljenja rešava sve probleme. Naprotiv.

Da biste uspešno upravljali ovim procesom, potrebno je razviti set kompetencija, pre svega komunikacijskih veština, koje će Vam omogućiti da razumete svoje zaposlene i da im „na licu mesta“ date smernice da uspešnije obavljaju svoje radne zadatke.

Zato postaje jasno da „tajna“ koučinga leži u tome da lideri bolje slušaju svoje zaposlene, više rade sa njima na otklanjanju njihovih blokada efikasnosti, na vreme prepoznaju i otklanjaju konflikte u grupi i sl. Te kompetencije će predstavljati „dodatu vrednost“ svakog lidera u upravljanju timovima.

Da li je to za mene?

Možda se pitate: da li ja mogu da usavršim takav način liderstva? Možda ja jednostavno nisam takav lider? Imam li ja uopšte vremena da se bavim zaposlenima i njihovim problemima?

Odgovori su jednostavni: svako može obogatiti svoj stil liderstva a, ako nećete Vi da se bavite problemima svojih zaposlenih – ko će?

Učenje i primena coaching principa liderstva može na početku delovati kao dodatni namet koji rukovodiocima otežava i onako već složen posao. Podrška zaposlenima u njihovom razvoju može delovati kao dosadna i mučna aktivnost. Ali, ne dajte se zavarati. Lideri koji ne koriste koučing stil liderstva, ignorišu veoma moćan alat.

Osnaživanje svojih saradnika je mudra investicija, koja će Vama dati više prostora i vremena za bavljenje drugim poslovima od značaja za tim i kompaniju u celini. Ili, jednostavno, novonastali višak vremena iskoristite za odmor i punjenje baterija za nove poslovne uspehe…

Ako ste spremni da obogatite svoj stil liderstva prijavite se već sada i pridružite nam se 31. oktobra 2014. kada počinje obuka.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.