Objavljeno

Većini nas prve asocijacije na reč formula su: zadaci, nepoznate, jednačine, tj. matematika. Dobro, možda je nekome prva asocijacija na ovu reč tip brzih automobila ili trka formula. Ipak, u ovoj našoj „formuli“ nema kompleksnih zadataka (što ne znači da ih uopšte nema), svi akteri su poznati i ne podrazumeva brzinu ili takmičenje.

Kakva je to onda formula? 

Naša formula za uspešan koučing. Nezahvalno je kompleksne procese poput koučinga smestiti u jednu formulu. Svesni smo toga. Međutim, kako bi naši klijenti što bolje razumeli vrednost koučing procesa odlučili smo da upravo ovako predstavimo šta za nas znači koučing i kako ga mi radimo. Ova formula se sastoji iz…

 Tri ključne komponente

  1. KOMPETENCIJE I ISKUSTVO KOUČA – Individualni koučing unutar kompanije najčešće podrazumeva uključenost više ljudi. Pored glavnih aktera – klijenta i kouča – tu je i klijentov menadžer koji uz podršku HR sektora prepoznaje potrebu i upućuje klijenta na koučing. Kada već pričamo o ljudima važno je da pomenemo još dva značajna „sastojka“ za uspešan koučing: 1. spremnost klijenta na promenu, i 2. iskustvo i kompetencije kouča.
  2. INTEGRATIVNI I TALOR-MADE PRISTUP – Akcenat stavljamo na iskustveni rad i praktičnu primenu stečenih znanja. Pored toga, klijenta vodimo u pravcu dugotrajnog razvoja kroz strateško razmišljanje. U tome nam pomažu metodološki okvir koji primenjujemo, a to je empirijski validirana REBT teorija i modeli poput ACT-a, mindfulness-a, solution focus coaching-a, systemic coaching-a i dr. Dakle, koristimo različita znanja i tehnike u cilju ostvarenja dugotrajne promene i unapred jasno definisanih klijentovih ciljeva.
  3. FOKUS NA RAZVOJ I DUGOROČNU PROMENU – Naš fokus je usmeren na razvoj klijentovih potencijala, veština i emocionalnih kometencija, a to postižemo kroz poverljiv odnos i aktivnu komunikaciju između klijenta i kouča. Kako bismo učvrstili postignute promene, između koučing susreta podstičemo klijenta na primenu „zadataka za vežbu“ koji su kreirani spram teme, ali i afiniteta klijenta.

Kada znaš formulu i zadatak lakše rešiš

Poslednjih 10 godina, koliko se bavimo koučingom, naš zadatak je da pomognemo klijentima u njihovom razvoju i očuvanju mentalnog zdravlja. Duboko verujemo da zadovoljni i zdravi pojedinci vode do zdravih i uspešnih timova i organizacija. Kada dobro znaš formulu, više godina isprobavanu i brušenu u praksi, onda ti je lakše da rešiš zadatak koji je pred tobom. Ovo je naša „formula“. Kako ti se čini? Pozivamo te da i ti podeliš svoje uspešne formule – bilo iz uloge klijenta ili kouča.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.