Objavljeno

Nakon nekoliko meseci od početka pandemije, deluje prilično teško razmišljati o pozitivnim okolnostima koje je ova, suštinski negativna, situacija donela. Međutim, kada se detaljnije osvrnemo na sve što smo prošli tokom ove godine, čini se da smo ipak imali prilike da doživimo neka veoma korisna i pozitivna iskustva, koja često nismo bili u mogućnosti da doživimo u godinama iza nas.

⏰ Jedno od njih je vreme koje smo imali za sebe tokom proleća kada su na snazi bile mere policijskog časa. Mnogi od nas su u ovom periodu „probudili“ svoje zapostavljene hobije, počeli da rade stvari u kojima uživaju i koje im prijaju, ili jednostavno stvari za koje inače nemaju vremena. Za neke je to bilo dugoodlagano renoviranje doma, sređivanje dvorišta, čitanje knjiga, pohađanje online kurseva, gledanje filmova/serija, treniranje… Dakle, konačno smo bili u mogućnosti da stavimo fokus na sebe i odmorimo od svih obaveza koje inače imamo.

👫 Osim toga, izuzetno dragoceno nam je bilo i vreme koje smo imali za druge. Tokom ovog perioda često nismo imali prilike da vreme provodimo sa prijateljima i kolegama, ali smo zbog toga mnogo više vremena imali za porodicu. Od mnogih sam kroz šalu čula kako do sada nisu poznavali svoje ukućane. Iako ovo zaista jeste šala, govori nam da su mnogi od nas bili u prilici da provedu kvalitetno vreme sa članovima svoje porodice. Tako su se mnogi okrenuli zajedničkim aktivnostima kao što su slaganje puzli, igranje društvenih igara, zajedničko pripremanje hrane, gledanje filmova/serija, diskusije o važnim ili zanimljivim temama i sl.

 👩‍💻 Kako svaki izazovan period podrazumeva razvoj različitih mehanizama za što bolju adaptaciju, tako su i nove okolnosti u kojima smo se našli od nas zahtevale razvoj novih veština. Velika većina je morala da se prilagodi online radu, odnosno radu od kuće, što je dovelo do razvijanja novih alata za rad, kao i novih radnih veština kod zaposlenih. Sve one aktivnosti poput sastanaka, treninga, edukacija, pa i druženja sa kolegama, prešle su na online platforme, što nam je pre samo nekoliko meseci bilo nezamislivo. Gledano iz psihološkog ugla, svakodnevno smo morali da tolerišemo neizvesnost i da razvijamo otpornost na stres, veštine koje će biti naša snaga u budućim sličnim situacijama.

🔎 Generalno gledano, i najbitnije – moglo bi se reći da nas je ova godina naučila da stavimo fokus na prave vrednosti. Najbolju perspektivu o vrednosti nekih stvari u našem životu često imamo onda kada se te stvari dovedu u pitanje, kao što je u ovoj godini bio slučaj sa našim zdravljem i vremenom koje provodimo sa drugima. Zdravlje, kao jedna od najvažnijih životnih vrednosti, često je bilo privilegija u prethodnom periodu. Međutim, zbog toga sada više vodimo računa o našem zdravlju, pažljivije osluškujemo signale koje nam šalje naše telo i više cenimo svaki dan proveden u zdravlju. Isto tako, verujem da sada više vrednujemo druženja sa prijateljima, sastanke sa kolegama, vreme sa porodicom.

I zato je važno imati u vidu da, koliko god ova godina za nas bila teška, ipak postoje stvari na kojima možemo da budemo zahvalni. Zahvalni za naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih, vreme provedeno sa dragim ljudima, za uspehe u danima iza nas, za svaki novi dan i novu priliku da živimo ispunjeno i zadovoljno. Posmatranje životnih okolnosti kroz „naočare zahvalnosti“ doprinosi kako našem mentalnom zdravlju, tako i fizičkom zdravlju, kvalitetu našeg sna, produktivnosti, kao i kvalitetnijim odnosima sa drugima.

Na kraju, kada se osvrnete na 2020-tu, ne zaboravite da čestitate sebi za sve što ste preživeli tokom ove godine, budite ponosni na sebe, i ne zaboravite da ste sada jači za sva nova iskustva i spremniji za sve naredne životne izazove.

 

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.