Objavljeno

Došli smo u Mokrin house u petak popodne. Ako je i bilo neke tenzije u mišićima, telu, mislima… sve je lako nestalo nakon što smo seli u hladovinu ispod starog oraha uživajući u zelenilu, lepoti i ukusu kafe. Učesnici polako pristižu, a svako od njih ima isti uzvik poput nas: ,,Kako je ovde lepo i opuštajuće!“

Četiri zlatna pravila

Pravila su bila vrlo jasna, a prvo i osnovno – isključivanje. Telefona, kompjutera, sebe iz promišljanja o poslovnim i drugim obavezama. Jedini dodir sa tehnologijom je filmsko veče pod zvezdama. Sa tugom i nevericom da ćemo u tome uspeti „predali“ smo telefone. Prvi dan je, priznajem, bilo teško jer su nam postali i navika i potreba. Međutim, izdržali smo i, evo, ja sam ga danas zaboravila. Dok bih se nekada nervirala povodom toga, sada sam mirno shvatila da mogu bez njega, uživajući u svojoj maloj pobedi.

Sloboda da se isključiš iz aktivnosti koje ti ne prijaju, tj. mogućnost da dobrovoljno učestvuješ u njima. Zanimljivo je da smo ovo pravilo retko koristili.

Inicijativa – individualni rad po želji ili potrebi sa psihoterapeutom. Na susretima „oči u oči“ smo ulazili dublje u ono što nas je zagolicalo na grupnim radionicama. Poverljivost– o tome možda ne treba ni govoriti jer „sve što smo rekli u Mokrin hausu, ostaje u Mokrin hausu“.

Dvostruki špijun

Moja uloga je bila dvostruka – bila sam organizator kao deo TIM-a, ali i učesnik programa. Imala sam odgovornost da obe strane dobro funkcionišu, da svi budu zadovoljni. Sa druge strane, da se prepustim i zaronim u sebe. Uspela sam! Budili smo se uz jogu ili taj či, tokom prepodneva meditirali, relaksirali se i zaranjali, zaranjali… Najveći utisak na mene su ostavile vođene fantazije. Toliko toga spoznaš o sebi! Neka pitanja se otvore, a na neka odgovoriš postajući svestan da si, zapravo, sve vreme znao odgovor. Sada mi predstoji zaokret na razvojnom putu i novi životni plan koji sam načela ispod starog Mokrinskog duda, a uz tehnike i veštine koje sam stekla. Imali smo i kreativne radionice na kojima smo se dobro zabavljali i shvatili koliko su kreativnost, pažnja i fokusiranost važne za lepotu življenja.

Kako je sve počelo?

Hteli smo da izađemo iz naših cipela, i da omogućimo drugima da učine isto. Dugo smo slušali priče bliskih ljudi kako žele da se isključe, uzmu pauzu, resetuju se. Bili smo dovoljno hrabri da osmislimo „Reset time“, kao mogućnost da ponovo sretneš sebe, a potom i od srca porazgovaraš sa sobom. A onda smo to prepričali jednoj ekipi sjajnih ljudi, koji su nakon kratkog boravka u folderu „klijenti“ prirodno zauzeli poziciju prijatelja. Mislili smo da cela ideja isključenja iz života, na četiri dana, neće biti lako izvodljiva ljudima koji vode ozbiljne i odgovorne poslove, ali sve je išlo mnogo lakše nego što smo pretpostavili. Nisu znali šta ih čeka, ali iz iskustva koje su imali sa nama znali su da mogu da nam se prepuste i da nam veruju. Poverenje koje smo stekli, radeći zajedno dugi niz godina, urodilo je plodom. Našli smo i mesto koje se poklapa sa našom idejom pozitivne izlolacije i napravili četvorodnevnu oazu ličnog razvoja i mira. Brzo smo kliknuli sa sjajnim ljudima iz Mokrin House-a. Veliki naklon za gostoprimstvo, predusretljivost, efikasnost, ljubaznost i ljubav koju imaju prema celoj ideji.

Poruka u boci

Hvala mojim dragim koleginicama koje su mi omogućile da zaronim u sebe i da stvorim svoju novu životnu viziju. Hvala domaćinima na ispunjenim željama. Najviše hvala našim dragim prijateljima na poverenju i zagrljajima koje ste nam dali. :). U okruženju u kakvom živimo, svima nam je potreban jedan „Reset time“ koji nas poziva na upoznavanje sebe, samoodgovornost, hrabrost, otvorenost, iskrenost i dobronameran stav prema sebi i drugima.

Da li si i ti spreman za jedan ovakav program? Da li si spreman da zaroniš u sebe?

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.