Kada se u kompaniji javi nezadovoljstvo zbog nepravednosti u zaradama, vreme je za uspostavljanje sistema baziranog na objektivnim kriterijumima, koji će sprečiti ozbiljnije posledice poput fluktuacije. Osnovni princip analitičkog vrednovanja je objektivno bodovanje radnih mesta prema raznovrsnim kriterijumima, kojima se utvrđuje težina posla, a samim tim i koeficijenti za osnovnu zaradu. Sistem analitičkog vrednovanja TIM Centra uključuje 15 relevantnih kriterijuma procene, koji su svrstani u četiri krupne kategorije:

  • stručnost,
  • zahtevi posla,
  • odgovornost i
  • uslovi na radu.

Kriterijumi moraju biti raznovrsni, kako bi se svim radnim mestima pružila mogućnost da dobiju bodove. Na primer, menadžerski poslovi će dobijati više bodova na indikatorima poput stručnosti i odgovornosti, a izvršilački poslovi u proizvodnji će dobijati više bodova za teže uslove na radu.

Navodimo par primera kako je analitičko vrednovanje našim klijentima pomoglo da uspostave pravedan sistem zarada.

  • Velika domaća proizvodna kompanija je imala dugogodišnju praksu subjektivnog određivanja zarada zaposlenima. To je sa rastom kompanije dovelo do nepravednosti i očekivano – nezadovoljstva u većem delu kompanije. Nakon sprovedenog analitičkog vrednovanja (bodovanje smo radili zajedno sa menadžerima) kreirali smo sistem koji je propisivao jasna pravila u dodeli zarada, koji je zbog svoje objektivnosti naišao na pozitivan prijem kod menadžmenta i zaposlenih. Nakon osam godina od kreiranja, sistem se i dalje koristi.
  • Menadžment srpskog predstavništva međunarodne kompanije se susreo sa problemom nagrađivanja talenata, s obzirom na dugu proceduru odobravanja povišica od strane centrale u inostranstvu. Zahvaljujući analitičkom vrednovanju kreirali smo sistem koji je omogućavao lokalnom menadžmentu da u okviru propisanih platnih razreda donosi odluke o promeni koeficijenata. Ovaj sistem je menadžmentu poslužio kao sjajan alat za agilnije nagrađivanje i zadržavanje talenata.

Zainteresovani za ovu uslugu? Slobodno nam pišite!

Konsultujte nas

Dugogodišnja saradnja sa Tim Centrom je bila posebno zadovoljstvo za nas u Fabrici šećera Te-To Senta zbog visokog nivoa stručnosti i pozitivnog pristupa svakoj problematici. Od svih projekata koje smo zajedno odradili, istakla bih projekat analitičkog vrednovanja radnih mesta, koji je sadržao u sebi reviziju postojeće sistematizacije, unificiranje opisa poslova, analitičko vrednovanje, uvođenje fleksibilnih platnih razreda i sistema motivacije. Na kraju kao rezime mogu da iznesem da su saradnici Tim Centra ispunili sva naša očekivanja u saradnji i spremosti za rešavanja problema.

Teodora Deak, Generalni manager - Fabrika šećera Te-To Senta