Objavljeno

Zamislite jednu vremensku liniju života. Na toj liniji, mi smo u sadašnjosti, svoju prošlost smo ostavili iza sebe, a budućnost nas čeka ispred. Ako upitate sebe Kakvu budućnost želim?, postoji mogućnost da ćete naići na odgovor Ne znam, nemam ideju, a pri tome ćete se plašiti čak i da je zamislite. Mi spadamo u onih nekoliko srećnika koji su stisnuli zube i odgovorili sebi na ovo pitanje.

Pre tačno godinu dana tri mlada psihologa sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, priključila su se uspešnom i dobro uigranom TIMu. Jovana maestralno upravlja vremenom i gomilama informacija, a omiljeni aksesoar joj je planer. Ivana je vedra i radoznala, voli nauku i podstiče ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. Stefan je pojačanje koje je ženski deo ekipe godinama priželjkivao, a srešćete ga tamo gde ima drveća i nema betona, u pozorištu ili pabovima.

Na našoj vremenskoj liniji, bio je pravi trenutak da započnemo karijeru u oblasti ljudskih resursa. Ugrabili smo svoju ulaznicu za lični razvoj, razvijanje veština i primenu svega naučenog na fakultetu. To je ulaznica koju mi, uveravamo vas, svakodnevno koristimo. Ali hajde da počnemo ispočetka.

Kada je objavljen oglas da TIM Centar traži nove saradnike, pomislili smo, kao i mnogi drugi, “Super, ovo je prilika koja se ne propušta!”. Nakon poslatih biografija, zakazani su nam intervjui. Obavestili su nas da smo prošli u naredni krug koji je podrazumevao testiranje, grupnu diskusiju i finalni intervju. Prošli smo kroz proces profesionalne selekcije, a sada smo mi ti koji je samostalno sprovodimo.

Učimo postepeno, ali brzo. Dobijamo sve informacije, a upućuju nam se detaljno i strpljivo. Prolazimo razne formalne obuke (Trening asertivnosti, Obuku za sprovođenje profesionalne selekcije, Trening za trenere), ali i neformalne interne edukacije. Razvijamo se kroz stvarne projekte i iskustveno učenje, uz podršku mentora. Dogovaramo se o tome u kom pravcu želimo da naš razvoj ide, u kojoj meri smo spremni da se izložimo, koliko odgovornosti smo spremni da preuzmemo. Ovde se vrednuje solidarnost, a negujemo je otvorenom komunikacijom, gde je obraćanje za pomoć dobro došlo. Ono što je važno jeste da se krećemo u pravcu sve većeg osamostaljivanja kako bismo pružali izvrsne usluge iz domena primenjene psihologije.

U TIM Centru zaista vlada dinamična atmosfera, ali kod nas dinamično nije prepreka da nastavimo da radimo posvećeno. Naša dinamična atmosfera podrazumeva smeh, brainstorming, povezivanje ideja i nadogradnju istih. Angažovani smo na velikom broju projekata, što neretko iziskuje fleksibilnost kako bismo zajedno pronašli najbolje rešenje. Podstiču nas da iznosimo svoje mišljenje i dajemo predloge kako da se posao uradi drugačije, bolje i efikasnije. Bez obzira da li imamo praktične ili estetske vrednosti, dobijamo priliku da unapređujemo poslovanje svojom inovativnošću.

Osim toga što lepo radimo, mi se lepo i družimo. Zajedno ručamo u 13h, a imamo i ostavu punu slatkiša. Obeležavamo svačiji rođendan tortom i poklonima. Dobra TIMska atmosfera ne zadržava se samo na prvom spratu Miletićeve 32. Kao tim pravih drugara, mi putujemo zajedno, idemo na festivale, svirke i izlaske, umetnička dešavanja i nedeljne ručkove. 🙂

Nakon ovih godinu dana lepo je osvrnuti se na mladog psihologa koji je na kraju studija imao izvesne želje, očekivanja, ali i strepnje pred neizvesnom budućnošću. U tom trenutku na vremenskoj liniji bilo je lepo tamo gde su stvari poznate i udobne, tamo gde znamo šta radimo i sa čim imamo posla. Međutim, mi smo odlučili da se upustimo u, za nas tada nepoznato, i da učimo, eksperimentišemo, pokušamo, pogrešimo, ne prestajemo da rastemo. Ako odgovorimo sebi na pitanje koja je naša životna misija, koje su naše vrednosti i gde želimo da budemo, biće nam jasnije šta treba da uradimo da bismo to dostigli.

Sada, mladi psiholog radi ono što voli. Sa ove vremenske distance, svako iskustvo, strepnja, trud ima smisla. To je naše iskustvo koje bismo voleli da podelimo sa drugima i da potvrdimo da se “isplati” izaći iz zone komofora. Iako je ona prijatna i udobna, na duge staze, van nje je naš prostor za rast i razvoj. Tamo se dešavaju stvari o kojima maštamo i koje želimo.

TIM nastavlja da se razvija i sada imamo još jednu novu koleginicu, a o njoj ćete čitati u narednom blogu. Stay tuned 🙂

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.