Objavljeno

Postoje teme koje su uvek aktuelne bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. Čak je poželjno da im se, s vremena na vreme, vratimo. Neke od njih su: odnosi koje gradimo s drugima, lični razvoj, zdravlje, posao, obrazovanje, slobodno vreme.

Zašto je tako?

Zato što su nam ove teme veoma važne kao ljudskim bićima. One su srž našeg života bez obzira na boju kože, religiju, naciju, državu ili grad u kojem živimo… Unutar svake od navedenih oblasti možemo dalje da promišljamo o onome što nam je značajno, kako bismo ostvarili život kakav želimo za sebe. Upravo pitanje šta nam je važno u životu otvara priču o našim vrednostima.

Život u skladu sa sobom

Vrednosti su „opisi onoga šta nam je važno i onoga kuda želimo da idemo u životu“. One su te koje nas motivišu na akciju i koje u velikoj meri vode aktivnosti koje obavljamo. Stoga, za osobu koja živi u skladu s njima možemo reći da živi ispunjen život.

Kakav život zamišljaš za sebe?

Zaista, kakav? Kada sve ovo prođe kako zamišljaš sebe? Šta se to promenilo u tebi i oko tebe? Kakve si odnose izgradio? Kakav si čovek postao? Kakva osoba želiš da budeš u poslovnim aktivnostima? Ovakva i slična pitanja pomažu nam da stvorimo jasniju viziju svog života. U dostizanju te vizije pomažu nam i naše vrednosti, zato…

Nađi način kako da svojim vrednostima obogatiš dan

Međutim, u vanrednim situacijama poput ove, možda i ne znamo šta nam je, pored zdravlja, još važno. Ukoliko je to slučaj, sledećih nekoliko koraka može da ti pomogne da „revidiraš“ svoju listu vrednosti:

  • Odgovori iskreno na sledeća pitanja: 1. Kakva osoba želiš da budeš dok prolaziš kroz ovo iskustvo? 2. Na koji način možeš da pokažeš brižnost prema sebi i drugima? 3. Kako možeš da podržiš sebe i druge? Analiziraj svaki odgovor i razmisli o vrednosti(ma) koja se nalazi u osnovi. Npr. odgovor na prvo pitanje može da bude „Želim da budem osoba koja pomaže drugima da lakše prebrode ovu situaciju“ ili „Želim da doprinesem kompaniji da prebrodi ovu situaciju“. Ako bismo analizirali ove odgovore, vrednost koja se nalazi u osnovi je npr. solidarnost ili podrška.
  • Odredi prioritete. Nisu nam sve vrednosti podjednako važne. Stoga, rasporedi ih prema prioritetnosti – npr. trenutno mi je navažnije zdravlje, a potom hrabrost, solidarnost, ljubaznost… Na ovaj način znamo na šta je potrebno prvo da se fokusiramo.
  • Preduzmi akcije. Koliko si konkretnih akcija preduzeo tokom prošle sedmice koje podržavaju tvoje vrednosti (0- nijednu, 1- jednu ili dve, 2- tri ili četiri, 3- pet ili više)? Zapiši u brojevima svoje angažovanje. U našem primeru to može da izgleda ovako: zdravlje (3), hrabrost (3), ljubaznost (2), itd. Nakon ovoga, razmisli koje dodatne akcije bi mogao da preduzmeš kako bi još više obogatio svoj dan.

 

 U redu je i ako ti ne ide kako si zamislio

Zaista jeste. Stoga, prihvati da nećeš uvek moći da deluješ u skladu sa onim što ti je važno, bez obzira što ti je baš, ali baš važno. To je normalno. Vrednosti su kao smerovi kojima se „okrećemo“, ali zapravo ceo život se trudimo da ih dostignemo. Nekada smo im bliži, ponekad smo i daleko. Ipak, na kojem god da se mestu trenutno nalazimo u odnosu na naše vrednosti važno je da to osvestimo, prisetimo se kuda smo krenuli i nastavimo da koračamo ka njima. Svaki dan. Korak po korak. Posebno, u ovakvim okolnostima.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi Akismet da bi sprečio spam.- Saznajte kako se podaci iz Vaših komentara obrađuju.