Employee Experience Impact (EXI) nam omogućava da detaljno “skeniramo” stanje u kompaniji i utvrdimo:

  1. u kojoj grupi zaposlenih postoji rizik od fluktuacije, koliko nas to košta i kako to da sprečimo
  2. koliko imamo “toksičnih” zaposlenih i koliko nas to košta
  3. u kojim aspektima je kompanija ispod i iznad tržišta (benchmarking)

 

OK, možemo ga nazvati dijagnostika ljudskih resursa, istraživanje zadovoljstva zaposlenih, ispitivanje organizacijske klime, engagement-a… ali se u svakom slučaju radi o sledećem – identifikujemo prioritete za akcioni plan i time usmeravamo resurse kompanije u pravcu najefektivnijih akcija.

U skladu sa najaktuelnijim svetskim HR praksama, naš EX model pokriva pet ključnih dimenzija iskustva zaposlenih:

Organizacija posla, Liderstvo, Razvoj karijere, Kompenzacije i beneficije i Work-life balance, i njihov uticaj na tri ključna HR pokazatelja:

  1. Engagement (angažovanost)
  2. Turnover risk (rizik od odlaska iz kompanije)
  3. Employee net promoter score (potencijal za privlačenje talenata)

Jedna od retkih naših usluga koja nije 100% Tailor made, ali koju smo s dobrim razlogom standardizovali – analize su zasnovane na benchmarking-u, odnosno poređenju sa bazom od nekoliko hiljada zaposlenih u Srbiji. Takav pregled može da pruži dragocenu informaciju kako se vaša kompanija kotira u odnosu na druge.

Osnovna prednost EXI je što vrlo precizno pokazuje kako menadžment može maksimalno da iskoristi ljudski potencijal kojim raspolaže. Dodatno, naša People Analytics metodologija nam omogućava da izračunamo finansijski uticaj ovih akcija, na primer:

  • ako sprovedemo tri preporučene akcije, smanjićemo fluktuaciju sa 20% na 8% i uštedeti 230.000 € u narednoj godini
  • ako povećamo engagement za 10%, kompanija će u narednih godinu dana prihodovati 75.000 €

Ove analize su moćno oružje u rukama HR menadžera, jer omogućavaju HR-u da govori jezikom brojki – jezikom koji menadžment dobro razume.

Na osnovu ove analize dajemo vrlo konkretne preporuke, a nakon toga sledi akcija – mi smo podrška kompaniji da sprovede preporučene akcije, bilo da se radi o uvođenju ili unapređenju HR procesa, obučavanju i razvoju lidera, menjanju strukture organizacije, regrutaciji, uvođenju wellbeing praksi…

 

Navodimo par primera kako je istraživanje pomoglo našim klijentima da bolje razumeju svoju organizaciju i donesu prave odluke:

  • U proizvodnoj kompaniji u kojoj smo sproveli ovo istraživanje benchmarking analiza je pokazala da su skoro sve dimenzije ispod srpskog proseka. Iako je to menadžmentu delovalo prilično poražavajuće, dodatnim analizama smo utvrdili da presudan uticaj na iskustvo zaposlenih imaju dve dimenzije – liderstvo i radni uslovi. To je pomoglo menadžmentu da se u akcionom planu fokusira na prioritete čijim unapređenjem će dobiti najveći efekat, konkretno – obuka iz liderstva u linijskom menadžmentu i investicija u rešavanje najkritičnijih uslova u proizvodnim halama. Vrednost istraživanja je u identifikaciji ključnih problema, ali i više od toga – da se ne fokusiramo na najniže ocenjene dimenzije, već one koje imaju najveći uticaj na organizacijsko funkcionisanje.

 

  • Naš klijent, IT kompanija u stranom vlasništvu, želela je da odgovori na pitanje kako da zadrži zaposlene, pri čemu je menadžment imao hipotezu da su finansije univerzalno rešenje. Statističkim analizama smo utvrdili da su uzroci fluktuacije različiti po sektorima: kod developera je to nezadovoljstvo mogućnostima za profesionalni razvoj, kod tehničke podrške – sagorevanje usled prevelikog obima posla, u službama podrške – loša organizacija posla… Na ovaj način je kreiran akcioni plan po sektorima koji na precizan način odgovara na potrebe zaposlenih, jer bi se univerzalna strategija pokazala kao neprecizna i neefikasna.
Naš tim je uvek tu...
...za dodatna pitanja i više informacija!

Bojan Rošić

Global Talent Acquisition | Microsoft Development Center Serbia

Imali smo prilike da vidimo partnere iz TIM Centra na delu u oblasti istraživanja. Jasna komunikacija, proaktivnost, prikazana znanja iz oblasti su nam pomogli da dobijemo rezultate sa kojima smo mogli dalje da radimo uz vrlo jasne smernice. TIM Centar nam je dosta pomogao da rešimo određene poteškoće i izazove sa kojima smo se susretali u datoj oblasti.

Tanja Ikić

Director of Human Resources and Corporate Communications | Inspira grupa

Employee Experience istraživanje koje smo radili sa Tim centrom nam je dalo izuzetno korisne uporedne podatke za sagledavanje stanja u našoj organizaciji, kako u celini, tako i u njenim različitim delovima. Ovo nam je bila osnova za akcioni plan za naredni period. Posebnu vrednost smo dobili u kvantifikaciji naizgled neopipljivih stvari i to nam sada omogućava praćenje rezultata akcija koje sprovodimo. Takođe, dobili smo novu osnovu za razgovore sa menadžerima, gde možemo kroz brojke da predstavimo uticaj promena na krajnji uspeh kompanije.

Ivana Pejović

HR Specialist | Alter Modus

TIM Centar je partner od povjerenja sa kojim sarađujemo na projektima istraživanja zadovoljstva naših zaposlenih i drugim razvojnim HR inicijativama. Profesionalni, posvećeni i fleksibilni u saradnji. Posebno cijenimo što u rad unose entuzijazam i prijateljski pristup.

Jelena Lisac

Global Head of HR - Chief Customer Office | ATOS IT Solutions and Services

Jedan od veoma važnih zahteva projekta ispitivanja organizacione klime u kompaniji Atos odnosio se na uspostavljanje ravnoteže između zastupljenosti globalnih korporativnih tema i lokalnih specifičnosti karakterističnih za naše tržište. Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti, fleksibilnosti i entuzijazmu TIM-ovih konsultanata, ovaj zahtev je ispunjen. Projekat je imao neočekivan uspeh, a kompanija Atos je stekla partnera od poverenja.

Vladimir Dukić

COO | PLANet Systems Group

TIM Centar je u našoj kompaniji veoma efikasno sproveo istraživanje organizacione klime, kulture i stavova zaposlenih, pruživši nam jasan uvid u osećanja i stavove zaposlenih spram radnog okruženja. Uz odlično generisane i prezentovane rezultate istraživanja, dobili smo i visoko kvalitetne smernice za unapređenje zadovoljstva zaposlenih, koje smatramo važnim preduslovom uspešnog funcionisanja i daljeg razvoja. O profesionalnosti, kreativnosti i entuzijazmu ovog izuzetnog TIM-a možemo izreći samo reči hvale.