Ja sam introvert. Znate, to su oni što vole da ćute, mozgaju nešto i pevaju u sebi.

Ako spadate u ovu grupu, znate da to nije uvek najlakše. Svet je uglavnom skrojen za ekstroverte, koji su društveni, pričljivi, pevaju karaoke… jednostavno, u sadašnjem svetu su ekstraverti poželjniji i zabavniji. I ja ih obožavam, delim život sa jednim, i to mi je najbolja odluka koju sam doneo u životu. ❤️

Ali nije lako prihvatiti da ti nisi taj zabavni lik. Da moraš da uložiš dosta napora, da se jako „rastegneš“ da bi se uklopio u taj ideal, odnosno da izbegneš komentare poput:

  • Što si smoren? (nisam, samo ne pričam puno)
  • Moraš se zabaviti malo! (zapravo se zabavljam, samo ne tako glasno)
  • Dosadan si, treba da se malo oslobodiš! (nisam, u stvari sam vrlo zanimljiv kad me upoznaš)

Ako si introvert, verovatno si se naslušao ovih komentara i često mislio da s tobom stvarno nešto ozbiljno ne valja.

Znam da ja jesam, tokom odrastanja ali i karijere. Zapravo sam proveo dobar komad dosadašnje karijere „rastežući se“, odnosno radeći posao koji je više prilagođen ekstravertima. Čak sam pomislio da sam „pobedio“ svoju introverziju!

Do svog prvog burnout-a. Tada sam shvatio da me previše komunikacije troši i da treba da se vratim sebi, odnosno da posao više prilagodim svojoj prirodi. Tu prvenstveno mislim više back-office-a i rada od kuće, a manje kontakata, priče, sastanaka i sl. Od tad sam procvetao! 🌻 🌷 🌼

Ali iznutra. Kapirate već… 😊

Snažan boost sam našao, gde drugo, nego u podacima. Igrom slučaja (hm?) sam naleteo na studije koje dokazuju da je introverzija zapravo blagoslov! Zato bih voleo da to podelim sa svima koji su ikad posumnjali da li su OK.

Naime, neuroscience studije su otkrile da introverti:

  • razmišljaju više – imaju deblju „sivu masu“, kao i generalnu aktivnost u mozgu (bez uvrede ne-introvertima, tako nauka kaže 😊)
  • imaju jaču aktivnostu u frontalnom delu mozga gde je smeštena funkcija analitike i racionalnog razmišljanja
  • mogu duže da se fokusiraju
  • ne potpadaju pod pritisak većine, već se drže svog mišljenja

Kao posledica ovih „super-moći“, čak 70% nadarenih ljudi (super-talentovanih u nekoj oblasti) su introverti, iako je svet podeljen ravnomerno na ekstroverte i introverte!

 

Pored ličnih razloga za ovaj tekst, želim da iskoristim priliku da skrenem pažnju na još nešto. Mnoge prakse i očekivanja u poslovnom okruženju su krojene po meri ekstraverta – sastanci, javni nastupi, brainstorming, team building, konferencije… To su sve situacije u kojima introverti ne mogu najbolje da se izraze. Drugim rečima, ako kompanija/menadžer želi da izvuče maksimum iz svog introverta, ima dva načina da to uradi:

  1. da ih ugura u postojeći šablon – „što ćutiš, budi komunikativniji“, „mingluj se više“, „tebi treba trening komunikacije“…
  2. da pruži priliku da se introverti izraze na način koji im je prirodniji

Šta mislite koji način će upaliti?

Pošto se odgovor nazire, evo par primera na koji način menadžer može da pomogne introvertima u svom timu da pokažu svoj potencijal:

–       Dati šansu zaposlenima da komuniciraju kanalom koji im odgovara – ne insistirati na grupnim sastancima, već pružiti mogućnost da pošalju mailom svoje ideje, izveštaje i sl.

–       Ne insistirati na politikama poput dolaska u kancelariju i skidanja slušalica u cilju „povezivanja tima“, jer su to najveći protivnici produktivnosti za introverte

–       Dajte introvertima zadatke u kojima su najbolji, poput pisanja i analiziranja, nemojte ih gurati u prodaju kako bi „razvijali komunikaciju“

 

Ovo su neke od ideja. Nadam se da sam kroz ovaj tekst uspeo da ohrabrim introverte da na sebe ne gledaju kao da imaju neku „grešku“, već da imaju sjajan, ekskluzivan potencijal za velike stvari. Nadam se da sam motivisao i sve vas koji na poslu sedite pored nekog ćutljivog kolege, koji bi radije da stavi slušalice i udubi se u posao. Znajte da to ne znači da nije timski igrač, da vas ne gotivi, niti da je dosadan.

I nemojte ga prekidati ako baš ne morate. Moguće je da radi na nečemu briljantnom, kao i drugi njegovi prethodnici – Ajnštajn, Tesla, Njutn, pa čak i Ilon Mask, Bil Gejts, Majkl Džordan, Lejdi Gaga (da, nije greška), Spilberg, Cukerberg…

 

Autor: Predrag Okanović

Ostale teme na blogu

Moćno oružje – ciljevi

Umemo li da ga koristimo?

Pročitaj više

To nije u opisu mog radnog mesta, ali ću ipak uraditi!

Fenomen prosocijalnog ponašanja na radu

Pročitaj više

Da li je moguća harmonija poslovnog i privatnog života?

Pročitaj više

Asertivni ples kroz tri koraka i malo više pitanja

Pročitaj više

Koliko kompaniju koštaju lični problemi zaposlenih?

Pročitaj više

Čovek ima kraći raspon pažnje od zlatne ribice!

Pročitaj više

Mujo, Haso i lekcija o preduzetništvu

Pročitaj više

Da li je era rada od kuće već prošla?

Pročitaj više