Kada su me zamolili da povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, sa velikom radošću sam prihvatila ovaj zadatak!

U nastavku delim sa vama preporuke iz oblasti psihologije, liderstva, kreativnosti i beletristike i nadam se da će vam nešto privući pažnju, a verujte, sve je vredno čitanja. 👇🏻

📖 Dejvid Iglman, Mozak – Priča o tebi

Pisana iz ugla neuronaučnika, jezikom koji je veoma prijemčiv, ova knjiga sadrži veliki broj primera i istraživanja koja nam objašnjavaju kako donosimo odluke (zapravo kako mislimo da donosimo odluke, a šta se zaista dešava). Kada se “uključuje” svest i zašto je autor poredi sa funkcijom CEO-a, su samo neke od tema koje se obrađuju u ovoj knjizi.

 

📖 Edvard de Bono – Šest šešira za razmišljanje

Kada bih vam rekla da prilikom razmatranja nekog problema stavite crveni šešir, šta mislite iz kog ugla biste razmatrali situaciju?

Kako da podstičemo sopstvenu, ali i timsku kreativnost, uvežbavajući lateralno razmišljanje su ključne teme ove knjige. Kroz veoma razumljivu i lako primenjivu metodologiju, autor nas podstiče da sistematski izlazimo iz sopstvenog okvira i da kroz prizmu različitih pristupa-šešira, idemo ka kreativnom rešenju.

 

📖 Patrik Lenćioni – Pet poremećaja tima

Ako vodite tim, sigurna sam da se često susrećete sa različitim izazovima – nekada je u pitanju postojanje konflikata, nekada članovi tima ne sarađuju ili nedostaje poverenje. Ova knjiga vas kroz jednu priču vodi kroz proces razvijanja tima i ukazuje na ključne izazove kroz koje jedan tim prolazi. Takođe, u knjizi ćete naći i objašnjenje za ove timske izazove, kao i praktične preporuke koje se mogu primeniti u tim situacijama. Po mom mišljenju, obavezna literature za sve koji vode timove, a biće interesantno i onima koje zanima ova tema.

 

I za kraj, beletristika, koja je neverovatna važna za razvijanje fleksibilnosti, bolje razumevanje i sebe i drugih, ali i podsticanje mašte i kreativnosti.

 

📖 Želimir Periš – Mladenka kostonoga

Samo ću vam reći da sam knjigu koja ima 560 strana, ‘progutala’ za šest dana (pored posla, dvoje dece i svih obaveza koje to nosi – ovo pišem ako pomislite da nemate vremena i da, manje sam spavala tih dana 🤭)

Sjajno napisana, kreativno osmišljena, ova epska priča o navodnoj veštici Gili iz 19. veka nam pripoveda o položaju žene koja je zbog svog drugačijeg izgleda, sposobnosti i otvorenosti uma bila na meti raznih ljudi. Iako smeštena u period pre skoro dva veka, tematika je veoma aktuelna.

Možda vas baš neka od ovih knjiga motiviše da nam se priključite na našim otvorenim programima! 🤗

 

Dragana Okanović

Ostale teme na blogu

Moćno oružje – ciljevi

Umemo li da ga koristimo?

Pročitaj više

To nije u opisu mog radnog mesta, ali ću ipak uraditi!

Fenomen prosocijalnog ponašanja na radu

Pročitaj više

Da li je moguća harmonija poslovnog i privatnog života?

Pročitaj više

Asertivni ples kroz tri koraka i malo više pitanja

Pročitaj više

Koliko kompaniju koštaju lični problemi zaposlenih?

Pročitaj više

Čovek ima kraći raspon pažnje od zlatne ribice!

Pročitaj više

Mujo, Haso i lekcija o preduzetništvu

Pročitaj više

Negujmo introverziju

Pročitaj više

Da li je era rada od kuće već prošla?

Pročitaj više